Som styrelseledamot i föreningen för småskaliga slakterier värnar vi om närproducerat kvalitetskött, och kämpar med kniven på strupen, för överlevnad och för korta transporter som skonar miljön.

Vi kontrolleras intensivt av livsmedelsverket, som efter alla konstens regler försöker hitta fel av olika slag. Salmonella, BVD, EHEC, restsubstanser mm.mm. Mycket pappersarbete med dokumentationer,provtagningar. Mm.mm.

Eftersom vi försöker sköta oss efter alla regler som ålagts oss, blir vi bestörta, ledsna och rejält chockade över livsmedelsverkets besked att det  importeras kött som  innehåller dioxin, som ju är ett dödligt gift och en substans som bevisligen framkallar nervskador och  cancer på längre sikt. Med all den kunskap man kan fordra att livsmedelsverket har, och uttalanden om att vi är bäst i världen med vår renlighet o.s.v, känns det otroligt för konsumenter som framöver kommer att få äta korv  tillverkad med det tyska köttet som innehåller dioxin. Vi är det enda land som har godkänt dioxinkött för import. Vi som är bäst i hela europa med livsmedel fria från alla smittor nämnda här ovan.

För oss som är små i branschen är det ett hårt slag under bältet att behöva konkurrera med billig import som varken Ryssland, Kina, Japan eller ens Tyskland själv vill befatta sej med. Regler för tillåtna högstavärden är lika i alla länder, och värdet ligger inom s.k godkänd nivå,men när man före import är medveten om att  köttet innehåller dioxcin,är det mycket märkligt att livsmedelsverket i Sverige bedömt att vi svenskar skall äta förgiftat kött vars ursprung inte går att spåra i alla charkvaror som kommer från processindustrin.  Kött i alla former som säljs över disk skall innehålla uppgift om ursprungsland, men på vilken korvförpackning kan man se om korven innehåller fläskkött importerat från Tyskland?

Visst är detta skrämmande eller hur. Det skulle kännas underbart om ni vill ta upp detta i pressen, och ställa livsmedelsverk och politiker mot väggen och till svars i intervjuer där de får redovisa på vilka grunder just vårt land  skall behöva ha det farliga cancerframkallande dioxinet i våra livsmedel.

Följden av importen har blivit att grispriset har rasat från 14:- /kg till 10:-

På prima griskött. Foderpriset har ej ändrats vilket gör att förut hårt kämpande uppfödare nu får sin förut dåliga lönsamhet totalt raserad, vilket slutat i flera konkurser och nedläggningar.

Exempel på priser på fläskII som används i processindustrin,för t.ex korvtillverkning. För prima svenskt kött,  s.k fläsktvåan  normalpris 24-28:- /kg Dioxinköttet 9-14:- /kg.

För egen del är vi glada att vi  (än så länge) själva får bestämma var vi köper våra friska grisar.Hade man fått svära ; Dioxin importen är åt helvete ! Jag anser att denna import är ett mycket värre problem än  köttfärsskandalen som ICA stod för. Det var ju i alla fall giftfritt även om det hunnit bli icke människovärdigt livsmedel på annat sätt.

För Degeberga slakteriprodukter AB.

SVEN BERTIL SVENSSON
Alias BOLLE